"Ханибал"-Томас Харис

He is free!!!


Третата книга на Томас Харис за канибалът Ханибал Лектър, и втора с агента на ФБР-Кларис Старлинг започва с екшън сцена. Колко подходящо, при положение, че това ще бъде най-динамичната и наситена с ужас част от поредицата. 

Седем години след събитията, описани в "Мълчанието на агнетата" срещаме Кларис по време на акция. Тя взима трудното решение да убие човек и последствията се изсипват върху професионалния й живот. Всичко започва да се сгромолясва, а Лектър не е чак толкова далече, за да не чуе този шум. Той й пише писмо, а единственият оцелял негов "клиент" решава, че е време да получи заслуженото, дългоочаквано отмъщение. 

Романът ни предоставя за първи път възможността да наблюдаваме Лектър на свобода. Интересно и според мен добро решение на Харис. След като писателят вижда, че аудиторията му се интересува от даден персонаж, той е длъжен да им предостави повече от него. Както споменах в предишната рецензия, това невинаги е добро решение, защото разкривайки твърде много, може да се изгуби първоначалната мистерия и обаяние, но тук това не се случва.

Особено ми хареса частта във Флоренция, където Ханибал се среща с корумпираното ченге Риналдо, който пък е пряк потомък на небезизвестното семейство де Паци-взели участие в конспирация срещу властната фамилия Медичи през 1478 г. Един от конспираторите-Бернардо Барончели е обесен от Палацо Векио. Рисунката, която съм приложил е на самия Леонардо да Винчи. Милият Ханибал е голям ценител на историята, както сами ще се убедите. 
Поради по-голямата мащабност и динамичност, романът включва повече персонажи. Имаме основните-Кларис и Ханибал; гаден ФБР агент; садистичен педофил и корумпирано ченге, което сякаш е излязло от трагедия на Шекспир. Също така получаваме кратка ретроспекция, осветяваща детството на Ханибал. Тя е абсолютно достатъчна и прави "Hannibal Rising" напълно излишен.

На някои хора тази част от поредицата може да им се стори леко претрупана и твърде комерсиално съобразена, и без съмнение Харис е направил някои компромиси със своите герои. Особено краят е, най-малкото учудващ и неочакван. Overall обаче трилогията стои чудесно, предоставяйки забавление и трилър от най-високо ниво. 

Оценка: 4/5
Издателство: "Колибри" 




Коментари

Популярни публикации