"Крадецът на книги" - Маркъс Зюсак


Толкова рядко се случва световен бестселър да грабне вниманието ми и толкова да ми хареса. Слагам я на рафта с любими, защото трогателната история на малкия градец на книги се промъкна дълбоко в сърцето ми, събуждайки детето в мен, и съм сигурен, че времето няма да промени чувствата ми, защото доброто писане създава онова усещане за непреходност, което притежават наистина великите творби, а каква прекрасна книга е това!!!   

Малката Лизел е оставена от майка си в бедно германско семейство през 30'-те години на XX век. Действието се развива в град Молкинг, който е измислен от автора и е разположен близо до предградията на Мюнхен. Хитлер взима властта, но градът е подминат от икономическия подем на времето си. Лизел пораства, сприятелява се с едно съседче, започва да краде книги и научава какво е животът-във всичките му цветове, а Втората световна война е най-големият учител. 

Разказът се води от Смъртта. Тя е тя-в женски род и малко плашлива. Трудно разбира хората и постоянно се изненадва от техните жестове на милост и любов, както и на безграничните възможности за жестокост. Това любопитство я води в нейния разказ, разкривайки ни света на малката Лизел. Имах огромния късмет да чета книгата, докато навън валеше първия сняг за тази година. Студените германски улици придобиваха все по-голяма реалност; кал, стомана и уюта на книжно тяло-почти се пренесох в този свят. 

Един от любимите ми герой е Руби-съседчето на Лизел. Той е малко по-малък от нея, надарен спринтьор и много бъбрив, а, да, и мечтата му е да целуне Лизел поне веднъж. Той е основният източник на забавни случки и бих казал емоционалното ядро на разказа, заедно с бащата-Ханс Хуберман (откакто гледах трейлъра на предстоящия филм, не можах да си избия от главата Джефри Ръш в тази роля). Бащата е кротък и мълчалив човек-по професия бояджия, който вечерно време застава до огъня и свири на акордеон. Инструментът има история, почти всичко в тази книга има история и скрито значение, както и повечето пъти мрачни тайни, които рано или късно излизат наяве. 

Основната тема на книгата е добротата (много обичам английската дума "kindness"). Добротата на фона на огромни количества злоба и жестокост. Няма по-добро място и време за такъв разказ от ВСВ. Всичко тогава е било усилено до максимум. Ако подадеш парче червив хляб на някой паднал евреин на улицата, може да бъдеш осъден, може да загубиш всичко и дори не е гарантирано, че ще помогнеш на нещастника, но всичко това драматизира още повече жеста и го прави трогателен и въздействащ. Когато главният ти герой е малко момиченце, няма как да не става въпрос за невинност и поглед през детските, неосквернени очи. До голяма степен образът на Смъртта си прилича с този на Лизел. И двете наблюдават и се учат, неразбирайки как точно работи този свят и това ги прави интересни и привлекателни за нас, защото имаме нужда от основа за роман от такава големина (500 стр.). Но броят страници не е никакъв проблем, повярвайте ми, Зюсак пише изключително увлекателно, няма да усетите кога е минало времето. 

Друг важен аспект са думите. Крадецът на книги краде книги, за да се учи да чете. Тук имаме застъпено самообразованието и стремежът към познаване на света. Без съмнение точно той засилва емпатията у хората и ги прави състрадателни и добри. Това вярва и Зюсак, защото книгите в този роман буквално спасяват животи. Има едни чудни илюстрации, които са толкова въздействащи за момента си, че ми се искаше да има още много, но такъв е животът. Нищо, все пак прозата е разкъсана от кратки коментари с удебелен шрифт, които спомагат още повече за приятното четене и обогатяват наратива.  



Може би трябва да спомена нещо за предстоящата премиера на екранизацията, но филмът, честно казано, ми изглежда доста бездарен, поне от рекламните материали излезли до сега и по-скоро ви препоръчвам да прочетете книгата. Пак да кажа де-Джефри Ръш изглежда неотразим и само заради него може би ще си заслужава.

"Крадецът на книги" е прекрасна творба, чийто възрастов диапазон варира от 12 до 70 г. Абсолютно препоръчвам!!! Особено в предстоящите студени месеци. Ще ви стопли сърцата!

Оценка: 5/5

Издателство: "Пергамент Прес"

Коментари

Популярни публикации