"Тристан и Изолда. Ранни творби"

Една легендарна двойка



Това е втората книга, която ще ви представя от поредицата "Библеотека Романия" на издателство "Изток-Запад". Тя е сборник с най-ранните творби за Тристан и Изолда и това е тяхното първо българско издание. Включва "Роман за Тристан" от Берул, "Лудостта на Тристан"-Оксфордски ръкопис, "Лудостта на Тристан"-Бернски ръкопис. "Орловите нокти"-Мари дьо Франс и "Тристан и Изолда" от Томас. Книгата е посветена на големия френски медиевист Жан-Шарл Пайен, осъществил първото двуезично издание (на старофренски и съвременен френски) на настоящите текстове. 

Кой не е чувал за Тристан и Изолда? Това вероятно е най-известната романтична двойка от Средновековието и може да се мери единствено с Артур и Гуиневир. След като изгубва по трагичен начин своите родители, Тристан е отгледан от своя чичо-Марк, който е крал на Корнуел. Момчето израства като негов роден син и се доказва като отличен музикант, ловец и войн. Когато исполинът Морхолт идва в Корнуел, за да вземе своя годишен кръвен данък от най-знатните младежи и девойки, Тристан го предизвиква. Двубоят протича на остров (защо ли се сетих за Супермен IV?), където Тристан убива гиганта и се покрива със слава. Оказва се обаче, че докато са се биели, Морхолт е порязал Тристан с отровното си острие и героят, усещайки своя край, решава да се качи на лодка и да намери смъртта си в морето. Вятърът го отвежда до бреговете на Ирландия, където го намира принцеса Изолда, която е и сестра на убития Морхолт. Тук е първата среща на двамата влюбени, но колкото и да е странно, любовта не пламва от пръв поглед. Изолда излекува Тристан и той се връща в Корнуел. Марк обаче решава да се ожени за Изолда и Тристан трябва да я вземе. По пътя обратно, двамата пият по погрешка от любовен еликсир, подготвен за Марк. Това е началото на тяхната трагична история.



Първият текст (този на Берул) започва историята от средата. Изолда вече е женена за Марк, но тайно му изневерява с Тристан. Докато двамата се срещат в гората, едно зло джудже (джуджетата през Средновековието все са лоши) ги издава на Марк, който веднага тръгва, за да ги хване в крачка. Докато се крие зад едно дърво обаче, Изолда вижда отражението му в езерото и разиграва сцена, която убеждава съпруга й в нейната непорочност. Текстът разказва за още тайни срещи, едно разминаване с кладата и представяне на самия крал Артур. "Роман за Тристан", за съжаление, е незавършен. Следващите текстове са подредени, следвайки хронологията на повествованието и разказват за по-драматичния развой на събитията и неизбежния трагичен край. 

Темите са доста интересни. Любовта на фона на феодалното общество; дълг, чест и семейни ценности срещу страстта и плътското привличане; ревност, изневяра, на фона на един чудесно развит любовен триъгълник. А милият Марк е толкова наивен, че чак го съжалява човек. 

Поредно прекрасно попълнение за моята средновековна библиотека. След "Ерек и Енида" и настоящия сборник, познанието ми за онези времена неимоверно нараства. Стоян Атанасов е предоставил едни чудесни и всеобхватни бележки, които да ви помагат в четенето, така че не се притеснявайте, книгата не е само за медиевисти. 

"Какво ли, Боже, ми остава
да сторя, след като видях,
че има меч помежду тях?
Да ги убия ли или
да ги помилвам? Та нали
ако горят от страст, аз щях
сега да ги открия в грях.
От колко време са в леса,
а ето, че и днес не са
прегърнати в тревата голи." 

Издателство: Изток-Запад



Коментари

  1. В последните години мака ри с напредването на технологиите според мен хората започнахме да четем малко повече от обикновено, возейки се в метрото много често виждам хора, които четат и по този начин оползотворяват доста добре времето в което пътуват до дадена дестинация.Тази книга е невероятна преди години имах щастието да се добера до нея и да прочета някои неща и останах доста приятно изненадата.Дори бих я купила, ако знам къде се продава със сигурност.Цитата от не е страхотен, толкова силен и тъжен, виждайки този меч между тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина вече се чете повече. Аз също виждам хора по рейсовете и гарите да отварят книги. Хубаво е, радвам се. Цялата поредица "Романия" си заслужава. Може да се намери във всяка по-голяма книжарница или да се поръча направо от издателството. Има линк най-долу, в самата публикация.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации