"Пътуване през световната история"-Маркъс Коупър


Попаднах на тази забележителна енциклопедия съвсем по случайност, докато разглеждах историческия раздел на една книжарница.  Книгата беше запечатана, така че нямаше как да се разгледа отвътре, и чак сега, благодарение на любезното съгласие на издателство "Егмонт", имам възможността да ви разкажа повече за нея.

Първо, авторите не са се стремили да напишат всеобхватна история на човечеството, и за мен това е плюс, защото, хайде да бъдем честни-няма как да се побере толкова информация в едно книжно тяло. Попадал съм на подобни претенции и честно да ви кажа-не струваха! Работата е там, че историята не е хронологична линия, както ни я представят в училище, тя е по-скоро нещо като мрежа, като постоянно влияещи си елементи, които историците се опитват да опишат и систематизират. Когато някой се опита да проследи всичко, става една хаотична неразбория, от която няма да научите нищо. Добрите книги, като например "Цивилизацията" на Кенет Кларк, "История на красотата" на Умберто Еко и "Гръцката цивилизация" от Франсоа Шаму се фокусират върху по-ограничен материал и по този начин ви предоставят възможността да придобиете по-задълбочени познания. Така че, в случая имаме на лице един сериозен плюс.

Разбира се, както се подразбира от заглавието, тук темата не е точно ограничена до определена сфера, но е по-скоро едно пътуване, в което гарите са подбрани от специален екип на National Geographic, с надеждата, че ще са ви интересни и обогатяващи. Моето е мнение е, че са справили отлично. Имаме над 80 теми, които обръщат внимание на най-значимите събития, като произхода на човека, Древен Египет, Римската империя, Ренесанс, Просвещение, Втората световна война и т.н; но има и такива, които въпреки че не са толкова познати за масовия читател, са от изключително значение за нашата история. За мен беше интересно да прочета за Черната смърт, Печатарската преса на Гутенберг, Шах Абас I, Търговски разцвет на Холандия, Трийсетгодишната война, Джеймс Кук, Космическите станции и много, много други. Просто няма да стигне мястото, ако изброя всички, за това ще сложа връзка под публикацията, към сайта на издателството, където ще можете да видите списък с всички теми, както и повече информация за книгата. А сега да пристъпим към най-интересната част!

Ах, приложенията, признавам си, те бяха най-голямата причина да проявя интерес към тази енциклопедия. Авторите са подбрали 20 исторически документа, които според тях са значими за историята и са ги подредили в хронологичен ред, според епохите в разгръщащи се джобове. Ще можете да видите завещанието на Шекспир, писмо на Наполеон до Жозефина, проект на кораба Титаник, както и обява за задържането на убийците на Линкълн. Понеже повечето от тези документи са на чужд език и не са четими за по-голямата част от нас, издателите са изписали едната страничка на джобовете с удобен за четене превод, както и кратко историческо пояснение. Енциклопедията изобилства от прекрасни рисунки, снимки и удобна хронологична линия с ключовите дати от всяка статия.



Не мога да си представя какво съкровище ще бъде тази книга за всяко дете. Наистина, не му купувайте разни играчки, които след години ще хвърляте с чували. Такива енциклопедии остават в съзнанието ти, точно поради малки детайли, които подбуждат интереса, както са тези приложения. Ти не си просто читател, ти ставаш участник в събитията, виждаш, че всичко това е много повече от суха теория. Било е истинско, както всичко около нас. Допирът е важна част от нашите сетива и тази красива книга предоставя възможност да се докоснем до историята. Препоръчвам с две ръце!

Оценка: 5/5
Издателство: "Егмонт" 

Коментари

Популярни публикации