"Зовът на кукувицата" - Робърт Галбрейт



Започвам направо: чудесен детективски роман! Чу-де-сен, направо съвършен. Е, вярно, не разбирам кой знае колко от този жанр, но поне според малкото изисквания и очаквания, които имах, бях наистина очарован. Ето и официалната анотация:

Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая. Страйк е ветеран от войната, травмиран както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде...

Още от първия абзац ми стана ясно, че си имам работа със завършен писател. Кратко, точно, ясно, грабващо и достатъчно описателно, за да създаде нужната атмосфера, писането е на много високо ниво. Може би българските автори имат нужда да четат повече детективски романи, за да успеят най-накрая да приковат вниманието на читателя. Книгата е истински пейдж-търнър, като естествено, кратките глави, толкова характерни за жанра, имат голям принос за това.

В повечето детективски романи, имате чаровен, мистериозен и ироничен гъзар, с дълъг шлифер и борсалино, който безкрайно отегчено пуши цигари, докато в офиса му не влиза мадама с червена рокля. Е, образът на Корморан Страйк няма нищо общо с това. Той е висок, едър, непохватен и бездомен, защото току що се е разделил с дългогодишната си приятелка. Няма как веднага да не му симпатизирате. А секретарката му - Робин е нещо като алтер его на самата Роулинг, която известно време е работила на подобна длъжност. Робин е примерно, спретнато, току що сгодено момиче, което бързо се хвърля във вълнуващия живот на криминалните мистерии. Двамата се допълват чудесно, изградени са като пълнокръвни хора, които неусетно ви стават приятели и с нетърпение очаквате следващата сцена, в която ще имат диалог.



Мисля, че в горния абзац издадох неволно тайната, но за тези, които са се зачудили, Робърт Галбрейт е псевдоним на писателката Дж. К. Роулинг, която се е опитала да избяга от "проклятието" на известността и да публикува поредицата си за Корморан Страйк, разчитайки единствено на литературтните си способности. В крайна сметка обаче, точно те са това, което я издава. След 10 романа няма как да не пишеш като звяр и това се забелязва (особено когато редакторът и издателството са същите).

Чел съм само първата книга от поредицата "Хари Потър", която страшно ми хареса, но тогава съм бил едва на 12-13 г. и не си спомням кой знае какво. Факт е обаче, че името на Роулинг се е запечатало в съзнанието ми като име на детски автор, който не заслужава вниманието ми, а и криминалният жанр по принцип не ми е особено любим, но в случая - пак повтарям - бях изключително приятно изненадан. Препоръчвам! Ако търсите нещо развлекателно, с което да прекарате добре свободното си време, "Зовът на кукувицата е един чудесен избор.

Издателство: Колибри

Други рецензии:
Книголандия
Аз чета

Страница на блога във фейсбук: https://www.facebook.com/izumenmartin

Коментари

Популярни публикации