"Героите умират" - Матю Удринг Стоувър


"Героите умират" се оказа една от най-големите литературни изненади за мен тази година. Книгата съвсем случайно попадна в ръцете ми и понеже търсех нещо развлекателно и неангажиращо, реших да й дам шанс. Истината е, че очаквах някакъв нелеп хибрид между фантастика и фентъзи, драскащ по дъното на жанровете за остатъци от оригиналност, но всъщност получих див екшън, паметни герои и яка атмосфера, както и стабилно количество драма, която ме прекара през близо 600-те страници. Вината за моя предразсъдък основно пада върху корицата, която е абсолютен кич и няма нищо общо с атмосферата на романа. "Don't judge a book by it's cover" - както е казал народа. Ето и официалната анотация:

В Отвъдие – свят на магия, героични сражения и приказни същества – той е известен като Каин, Острието на Тишал, страховит убиец на владетели и благородници, злодеи и герои. Той е безмилостен и неуловим, просто най-добрият в занаята.  

В родния си свят – Земята от нашето бъдеще - Каин е Хари Майкълсън, суперзвезда, чиито приключения в Отвъдие съпреживяват милиони зрители, свързани с него чрез виртуален интерфейс.  

Ала извън помещенията на Студията – корпорацията, която продава приключенията му по света – той е никой; намира се някъде по средата в йерархията на едно жестоко кастово общество и често му се налага да се опитва да забрави, че в един далечен свят избива хора за забавление на богатите лентяи от собствената си планета.  

Но сега нещата са стигнали твърде далеч. Отчуждената му съпруга, Палас Рил, е изчезнала загадъчно сред копторите на престолния град Анхана. И за да я спаси, Каин трябва да се изправи срещу най-голямото предизвикателство в живота си: смъртоносна игра на котка и мишка с най-коварните властелини на двата свята.

Още от първата глава това, което хваща вниманието ви е гласът на главния герой - Каин, който е абсолютният мачо-бунтар, най-добрият професионален "гладиатор", с който разполага Студията. На него не му пука за нищо, не уважава никого, и е готов във всеки един момент да забие някой от ножовете си в гърлото на поредния плужек, който се опитва да го манипулира. За негово съжаление обаче, Каин ще трябва да работи точно за такъв плужек, ако иска да спаси единствената жена, която някога е обичал. Оттук нататък разбираме, че въпреки фантастичната украса, тази книга в своята същност е едно изследване на човешките взаимоотношения.

Стоувър използва различни гледни точки, за да води своя разказ, като тази на Каин, когато влезе в Отвъдие е в сегашно време, първо лице. Това ви прави преки наблюдатели, каквито са и останалите богаташи, включени в неговото съзнание. От това положение авторът е свободен да изследва възможностите на текста и взаимоотношението му с читателя, разбивайки стената, която по принцип ги разделя, а и по този начин се разчупва формата и е по-лесно интересът ви да се задържи. 

Един от притеснителните аспекти за мен, след като прочетох анотацията, беше този с реалити формата. Вече ни писна от това. Рейтингите на подобни предавания започнаха да падат, а "Игрите на глада" сякаш вече заема достатъчно от публичното внимание, като не мисля, че някой е луднал по темите, които поредицата разглежда. Тук обаче всичко е свежо и оригинално. В нито един момент не се прекалява с дразнещите нравоучителни послания срещу социалното неравенство и медийната злоупотреба. Всичко това е там, но е казано със стил, с уважение към читателя. Имайте предвид, че "Героите умират" е само първата част от поредицата "Отвъдие", която съм сигурен, че в следващите книги ще разшири света и антиутопичния му оттенък. 

Все пак никой не иска да чете фентъзи-фантастика, за да си размърда кой знае колко мозъка. Искате екшън, при това тонове от него? Имате го, при това описан в детайли, почти като на забавен кадър, за да можете да си представите всяко малко движение. Стоувър е придобил всички необходими познания и умения, за да ви разкаже увлекателно един епизод, да опише обкръжаващата героите среда по паметен начин, така че след няколко дена все още да си спомняте къде, кой, как е забил ножа си в окото на някой. 

Книгата е чудесна! Не я съдете по безобразната корица. Ако искате fun, ако комбинацията между "Assassin's Creed", "Game of Thrones" и добрите стари 90'-ски фентъзита ви звучи добре, слагайте един шлем и скачайте в съзнанието на Каин.  

Издателство: Колибри

Други рецензии:
Radi Radev

Харесайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/izumenmartin


Коментари

Популярни публикации